To millioner kroner i henholdsvis 2023 og 2024.
De seneste par år har Institut for Børnekultur modtaget et ét-årigt driftstilskud fra Kulturministeriets udlodningsmidler, som instituttet har måttet søge fra år til år.
Nu er et bredt flertal i Folketinget igen blevet enige om fordelingen af midlerne, der tildeles en lang række kulturinitiativer i hele landet – og denne gang figurerer instituttet på listen over faste modtagere.
Det betyder, at Institut på Børnekultur hvert år fremover vil modtage 2.095.000 kroner til at styrke børnekulturen på nationalt plan.
»De her midler betyder, at vi kan tillade os at drømme rigtig stort på børnenes vegne – og for alvor tage fat på arbejdet med at forankre børnekulturen på nationalt plan«, siger instituttets leder, Camilla Høg, der glæder sig over, at politikerne endnu en gang anerkender instituttets arbejde og understøtter børnekulturen.
Cementerer instituttets position
Hun mener, at den faste bevilling cementerer instituttets position som nationalt videns-, udviklings- og projektcenter inden for det børnekulturelle område.
»Det viser, at det i den grad kan betale sig at kæmpe for kunst og kultur på børneområdet. Og det samme viser vores egne erfaringer fra over 20 års arbejde med børnekultur. Når vi arbejder med kunst og kultur som præstationsfrie og inkluderende rum, kan vi tydeligt se, at det løfter børnene. For eksempel når gælder deres trivsel,« siger hun.
Også hos instituttets bestyrelsesleder, Charlotte Sahl-Madsen, vækker nyheden stor glæde.
»Jeg betragter det som en stor anerkendelse af hele det børnekulturelle område, og jeg finder det både klogt og nødvendigt, at politikerne ser værdien i at støtte børnekulturen med nationale midler. Institut for Børnekultur arbejder for at fremme og styrke børnekulturen i hele landet – for alle børn – og i den forbindelse udgør bevillingen et vigtigt bidrag,« siger hun.
Et begivenhedsrigt år
Bevillingen kommer efter et begivenhedsrigt år, hvor instituttet blandt andet har skiftet både navn og leder – og stiftet det årlige mødeformat, Det Børnekulturelle Arbejdsrum, som samler beslutningstagere fra både børne- og ungesektoren og kunst- og kulturverdenen for at diskutere udfordringer og løsninger inden for det børnekulturelle arbejde.
I det nye år har instituttet desuden taget hul på arbejdet med kommunale partnerskaber, der sætter fokus på kommunernes strategiske arbejde med børnekulturelle indsatser. På den måde skal partnerskaberne være med til at sikre en større forankring af kunsten og kulturen ude i de enkelte kommuners dagtilbud, skoler og SFO’er.
Et mål, som de nye midler fra Kulturministeriet skal bidrage til, fortæller leder Camilla Høg.
»I sidste ende handler det om, hvordan vi hjælper vores børn, og det gør vi blandt andet gennem kunst og kultur, som åbner nye verdener og giver børnene en stemme. Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter arbejdet med at forankre kunsten og kulturen, hvor børnene er,« siger hun.
I alt 313 millioner kroner fordeles til vidt forskellige kulturinitiativer i hele landet. Ud over Institut for Børnekultur er blandt andre Aalborg Teater, Arbejdermuseet og Kulturmødet på Mors på listen over faste modtagere.
Kontakt
Camilla Høg, leder af Institut for Børnekultur
Mail: choe@institutforbornekultur.dk
Mobil: +45 26 89 14 15