Videodokumentar følger børnenes fortællinger
Hvad sker der, når kunsten rykker ind i skolens fritidsrum? Og hvilken betydning har det for børns trivsel, fællesskab og deltagelsesmuligheder?
Det er nogle af de spørgsmål, som projektet FRIMOD har belyst. Henriette Blomgren, ph.d. og lektor ved pædagoguddannelsen hos VIA University College, har været forsker på projektet, og hun konkluderer, at projektet blandt andet har vist, at kunsten og kulturen skaber:
• øget trivsel – blandt andet gennem mødet med rum og materialer
• glæde og handlekraft – også for de børn, der ellers ville trække sig
• nye lege, legerelationer og -fællesskaber på tværs af klasser
• nye samværsformer, hvor børnene får øje på hinanden på nye måder
• stolthed og selvtillid hos børnene
Her kan du læse evalueringsrapporten, og her kan du læse en artikel om projektet, udgivet i Pædagogisk Extrakt – et fagligt magasin om og til pædagoger.
Dyk ned i videodokumentar om børnenes fortællinger
Derudover har Institut for Børnekultur produceret en længere projektdokumentar om FRIMOD. En videodokumentar, der følger en lang række børn fra de medvirkende institutioner, som i samarbejde med kunstnere, arkitekter, scenografer og pædagoger har skabt deres egne SFO-rum.
Resultatet er farverige universer fyldt med fortællinger, teater, skulpturer og kreative eksperimenter, der udfolder kunstens potentiale i fritidspædagogikken.
Tak til forsker Henriette Blomgren samt de involverede skoler: Rolf Krake Skolen i Holstebro Kommune, Christinelyst og Klinkby Skole i Lemvig Kommune, Brændgaardskolen i Herning Kommune, Hedegårdsskolen i Brønderslev Kommune, Fjerritslev Skole i Jammerbugt Kommune og Læsø Skole i Læsø Kommune.
FRIMOD er et samarbejde mellem Institut for Børnekultur og BMMK - Børns Møde med Kunsten. Projektet er støttet af Spar Nord Fonden.