#1 Institut for Børnekultur – Anne Bamford
I maj 2023 besøgte professor Anne Bamford OBE, strategisk direktør for Uddannelse, Kultur og Færdigheder i City of London, Institut for Børnekultur i Viborg. Hun har forsket meget i den vigtige rolle, som kvalificeret kunst og kultur spiller i grundskolen – både for børnene og de professionelle.
Vi talte om hendes syn på kunstundervisning i det danske skolesystem, baseret på en undersøgelse fra 2006, "The Ildsjæl in the Classroom – A review on Danish Arts Education in the Folkeskole (public school)". Vi diskuterede svaghederne og styrkerne samt forskellene fra dengang til i dag. Vi spurgte også Anne, hvad hun mener er vigtigt for at give kunstundervisning højere prioritet i skoleplanerne på politisk niveau.
Lyt til Anne Bamfords tankevækkende og inspirerende perspektiver i denne podcast.
#2 Kunsten – Unboxing Creativity – Visual Thinking Strategies with Anna Zieler
Vært: Kunsten Museum of Modern Art’s kunstner Inge Tranter og underviser Peter Juul.
I denne podcast taler vi med Anna Zieler om VTS (Visual Thinking Strategies), en enkel, men kraftfuld metode til at få adgang til kunstværker gennem dialog. Anna Zieler grundlagde VTS Danmark sammen med Marie Hesse i 2013 og har arbejdet som selvstændig Visual Thinking Strategy-konsulent siden 2013.
Hver episode af Kunstens podcast indeholder en unboxing, og her pakker vi et af verdens mest berømte kunstværker ud og lader Anna guide os gennem en VTS-undersøgelse af værket.
Du kan finde information om VTS på https://vtshome.org/.
VTS Danmark tilbyder kurser i VTS her https://vtsdanmark.dk/.
#3 Kunsten – Unboxing Creativity – Creativity with Tatiana Chemi
Vært: Kunsten Museum of Modern Art’s kunstner Inge Tranter og underviser Peter Juul.
I denne episode taler vi med Tatiana Chemi, lektor ved Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet, Danmark. Tatiana arbejder inden for kunstnerisk læring og kreative processer og kunstbaseret læring. I denne episode taler Tatiana Chemi om kreativitet, dens indvirkning på samfundet og individet, og hvordan man anerkender og støtter dens processer.
Hver episode af Kunstens podcast indeholder en unboxing, og her pakker vi en kreativ øvelse ud, som utilsigtet er forbundet med en barndomsoplevelse i Pompeji, der formede Tatiana Chemis karrierevej.
Du kan læse mere om Rachel Whitereads kunstværk House, som vi bruger som udgangspunkt for vores kreative øvelse i denne podcast her https://en.wikipedia.org/wiki/House_(sculpture)
#4 - Sideviews - Eva Stein
Eva Stein er kurator for Uddannelse på Haus der Kulturen der Welt i Berlin.
Hun har studeret tysk og journalistik på FU Berlin og arbejdede først som freelancejournalist og derefter som internetredaktør på Haus der Kulturen der Welt.
I 2017 - 2021 var hun projektleder for Schools of Tomorrow 1-3, som udforskede, hvordan skolelæring i dag kan forberede sig på nutiden og fremtiden.
Projekterne Schools of Sustainability 1 & 2 (2021-2024), som hun tog initiativ til, undersøger, om kunstneriske tilgange kan give drivkraft til en skole, der er klar til klimafremtiden.
#5 sideviews – Shadowmuseum
Skyggemuseets Ungdomsudvalg (Schattenmuseum) består af 13 unge mellem 11 og 21 år. Det blev grundlagt i 2018 efter flere års samarbejde med det jødiske museum i Berlin.
Sammen med sideviews e.V. videreudvikler de unge deres erfaringer i forskellige kunstinstitutioner, i øjeblikket i House of the Cultures of the World (HKW). På baggrund af kunstneriske formater rådgiver de institutionerne om spørgsmål vedrørende deres egnethed for unge mennesker. Ungdomsudvalget mødes ugentligt og i ferieworkshops.
Projekterne dokumenteres løbende på www.schattenmuseum.de.
#6 PLATO – Education Turn
I denne episode af Shaping Patterns-podcasten fokuserer PLATO på en kort introduktion til fænomenet Education Turn inden for billedkunst og dets potentiale i forhold til bæredygtighedsspørgsmål.
Episoden formidler også synspunkter og kommentarer fra to personer, der arbejder inden for både uddannelse og kunst. Det er musikproducer, publicist, kulturaktivist og underviser Mary C og litteraturkritiker, uddannelsesmetodolog og underviser Martin Tomanek.
#7 PLATO – Education and sustainability
I denne episode fra PLATO gik vi direkte til dem, der er mest berørt af uddannelse - børn og unge.
På Spodní-gaden mellem Fifejdy-bebyggelsen og Jirská Osada talte vi med lokale børn om skole, uddannelse og bæredygtighed. De blev interviewet af kunstneren og borgeraktivisten Kateřina Holá.
#8 YellowBrick – Sustainability, Art and Education 1/2
Episoden fra Yellow Brick er en serie interviews om kunst og bæredygtighed med børn, teenagere og fagfolk, der arbejder inden for kunst, uddannelse og mental sundhed. Lydsporene er lavet med lyde fra Athens landskab.
Børn og teenagere blev primært spurgt om deres forhold til kunst og deres personlige tilgang til kunstnerisk praksis. Fagfolk fra det bredere kunstneriske felt blev stillet specifikke spørgsmål, der udforsker definitionen af bæredygtighed i forhold til kunst og uddannelse. Desuden beskriver de de projekter, som de designer i deres institution, og som relaterer sig til den førnævnte forbindelse.
Medvirkende:
- Marianna Asimakopoulou, psykolog og voksenunderviser, Babel dagcenter for migranters mentale sundhed
- Elisabeth Ioannides, uddannelseskurator og kunstpsykoterapeut på Nationalmuseet for Samtidskunst, Athen (EMST)
- Koula Panagou, underviser, leder af uddannelsesprogrammerne i Network of Children's Rights
- Semeli Zoi, studerende på Gerakas' kunstneriske skole, danser
- Grundskolebørn
Kuratorer: Eli Paxinou, Eleni Fountoulaki, Vasiliki Sifostratoudaki
Mix og lyd: Ellianna Otta, kunstner
Lyde fra landskabet: Evelyn Vanoverbeke, Aaron Daem, kunstner
#9 YellowBrick – Sustainability, Art and Education 2/2
Episoden fra Yellow Brick er en serie interviews om kunst og bæredygtighed med børn, teenagere og fagfolk, der arbejder inden for kunst, uddannelse og mental sundhed. Lydsporene er lavet med lyde fra Athens landskab.
Børn og teenagere blev primært spurgt om deres forhold til kunst og deres personlige tilgang til kunstnerisk praksis. Fagfolk fra det bredere kunstneriske felt blev stillet specifikke spørgsmål, der udforsker definitionen af bæredygtighed i forhold til kunst og uddannelse. Desuden beskriver de de projekter, som de designer i deres institution, og som relaterer sig til den førnævnte forbindelse.
#10 Institut for Børnekultur - Ole Priess
I denne podcast-episode havde vi mulighed for at interviewe Ole Priess, skoleleder på Rolf Krake Skolen i Holstebro.
Vores diskussion drejede sig om indarbejdelsen af kunst og kultur i skolens læseplan, dens indvirkning på institutionen og skolens tilgang til at involvere børn i bæredygtighed og global bevidsthed.
Ole Priess fortalte, hvordan kunst og kultur er en integreret del af Rolf Krake Skolen og fremmer en kultur præget af åbenhed, fleksibilitet og kreativitet. Som skoleleder spiller han en central rolle i prioriteringen af disse kerneværdier. Desuden fremhæver Ole Priess skolens forpligtelse til at give eleverne et globalt perspektiv ved at arbejde med FN's 17 verdensmål på kreative og involverende måder.
Denne podcast giver værdifuld indsigt i, hvordan Rolf Krake Skolen implementerer en holistisk tilgang til uddannelse, der forbinder og fremhæver kunst, kultur og bæredygtighed.
#11 Villa Zebra - Artivism in the Harbour: Creativity and change
Dette er en podcast episode skabt af Villa Zebra i samarbejde med eleverne på Harbour Bilingual Primary School i Rotterdam.
I denne første episode leder den multidisciplinære kunstner Florian Borstlap og filmskaberen Robin Tijdeman en workshop om det stærke krydsfelt mellem kunst og aktivisme.
Opdag, hvordan disse unge mennesker udnytter deres kreativitet til at skabe social forandring. Lyt til, hvordan de omsætter ideer til handling og forestiller sig en lysere og mere inkluderende fremtid. Kom og plant frøet til forandring gennem kunst!
#12 Villa Zebra - Reflecting on Artivism: Insights and Inspirations
I denne anden podcast-episode fra Villa Zebra reflekterer vi over den virkningsfulde workshop, der blev afholdt på Harbour Bilingual Primary School.
Vær med, når vi hører fra kunstneren Florian Borstlap, filmskaberen Robin Tijdeman, læreren Dominique Boon og nogle af eleverne selv. Nyd denne engagerede diskussion om deres erfaringer, indsigter og den transformerende kraft, der ligger i at kombinere kunst med aktivisme. Dyk ned i refleksionerne og se, hvordan kreativitet fortsat inspirerer til forandring.
